IMG_0575

Programme International Students Assessment(PISA)

Pada 7 hingga 24 April, SESERI telah terlibat dengan Program For International Students Assessment atau PISA 2015. PISA merupakan sebuah tinjauan yang bertujuan menilai sistem pendidikan global dengan menguji kemahiran dan pengetahuan pelajar yang berumur 15 tahun dalam bidang sains, [...]

DSC_0238

International Earth Day Run 2015

Pada 19 April yang lalu, SESERI telah menghantar sejumlah pelajar untuk menyertai International Earth Day Run 2015. Aktiviti antarabangsa ini diadakan di Universiti Malaya, yang melibatkan pelbagai golongan masyarakat. Setiap rumah telah menghantar wakil seramai 40 orang pelajar. Aktiviti ini [...]

IMG_0238

Kursus Kepimpinan Ketua & Penolong Rumah (KESUMA)

Pada 9 hingga 12 Mac, Kursus Kepemimpinan Ketua Rumah dan Penolong Ketua Rumah SBP peringkat kebangsaan telah diadakan di Sekolah Menengah Sains Sultan Mohamad Jiwa. SESERI telah menghantar 8 orang pelajar tingkatan 5 untuk untuk mengikuti program ini. Di sana [...]

IMG_1337

Malaysia International Young Inventor Olympiad (MIYIO)

Pada  3 hingga 5 April, SESERI telah menghantar enam kumpulan ke pertandingan Malaysia International Young Inventor Olympiad (MIYIO) yang telah diadakan di SMS Tun Syed Sheikh Shahabudin, Pulau Pinang. Tujuan MIYIO diadakan ialah untuk mengumpulkan saintis-saintis muda dari seluruh SBP [...]

IMG_1341

Kolaborasi Kimia (WECHEM)Bersama Sekolah Menengah Sains Alam Shah (ASIS)

Pihak sekolah telah mengadakan kolaborasi ASIS-SESERI pada 26 April. Kolaborasi yang diadakan bertempat di Makmal Biologi dan Makmal Kimia, SESERI. Pelajar tingkatan 5 yang terlibat adalah dari kelas 5 Adioda, 5 Bakerara dan 5 Cattleya bersama pelajar tingkatan 5 dari [...]

 

Programme International Students Assessment(PISA)

IMG_0575

Pada 7 hingga 24 April, SESERI telah terlibat dengan Program For International Students Assessment atau PISA 2015. PISA merupakan sebuah tinjauan yang bertujuan menilai sistem pendidikan global dengan menguji kemahiran dan pengetahuan pelajar yang berumur 15 tahun dalam bidang sains, matematik dan pembacaan. Sebanyak 70 buah negara, termasuk Malaysia, terlibat. Program bertaraf antarabangsa ini melibatkan 42 orang pelajar tingkatan empat SESERI yang dipilih secara rawak. Mereka telah diberi latihan yang secukupnya oleh guru-guru cemerlang daripada setiap mata pelajaran.  Semua peserta PISA diharapkan dapat meningkatkan lagi pencapaian PISA agar mendapat keputusan yang cemerlang serta meletakkan nama negara Malaysia di kedudukan sepuluh  terbaik dunia.

International Earth Day Run 2015

DSC_0238

Pada 19 April yang lalu, SESERI telah menghantar sejumlah pelajar untuk menyertai International Earth Day Run 2015. Aktiviti antarabangsa ini diadakan di Universiti Malaya, yang melibatkan pelbagai golongan masyarakat. Setiap rumah telah menghantar wakil seramai 40 orang pelajar. Aktiviti ini bermula pada pukul 7.00 pagi dan berakhir pada pukul 10.00 pagi. Setiap pelajar yang berjaya mengakhiri larian ini diberikan sebuah pokok dan pokok tersebut telah ditanam di taman bunga rumah masing-masing. Farhana bt Wazir daripada rumah Brassidium telah memenangi tempat ketiga bagi kategori Women Junior.

Kursus Kepimpinan Ketua & Penolong Rumah (KESUMA)

IMG_0238

Pada 9 hingga 12 Mac, Kursus Kepemimpinan Ketua Rumah dan Penolong Ketua Rumah SBP peringkat kebangsaan telah diadakan di Sekolah Menengah Sains Sultan Mohamad Jiwa. SESERI telah menghantar 8 orang pelajar tingkatan 5 untuk untuk mengikuti program ini. Di sana mereka diberikan pendedahan tentang kepimpinan dan kerjasama antara setiap pasukan dan membuka minda pelajar akan kepimpinan yang diamalkan oleh sekolah-sekolah berasrama penuh yang lain. Implikasinya, para pelajar dapat bertukar pendapat dan berkongsi maklumat akan kepimpinan dari sekolah-sekolah  yang berbeza. Selain itu, kursus ini dapat mengeratkan lagi hubungan para pelajar SESERI dan pelajar sekolah berasrama penuh yang lain.

Malaysia International Young Inventor Olympiad (MIYIO)

IMG_1337

Pada  3 hingga 5 April, SESERI telah menghantar enam kumpulan ke pertandingan Malaysia International Young Inventor Olympiad (MIYIO) yang telah diadakan di SMS Tun Syed Sheikh Shahabudin, Pulau Pinang. Tujuan MIYIO diadakan ialah untuk mengumpulkan saintis-saintis muda dari seluruh SBP sebagai platform untuk berkongsi hasil penyelidikan dan pembangunan di dalam bidang sains dan kejuruteraan. Majlis penyampaian hadiah diadakan pada 5 April dan SESERI telah berjaya membawa pulang dua pingat emas, dua pingat gangsa dan dua pingat perak.

Kolaborasi Kimia (WECHEM)Bersama Sekolah Menengah Sains Alam Shah (ASIS)

IMG_1341

Pihak sekolah telah mengadakan kolaborasi ASIS-SESERI pada 26 April. Kolaborasi yang diadakan bertempat di Makmal Biologi dan Makmal Kimia, SESERI. Pelajar tingkatan 5 yang terlibat adalah dari kelas 5 Adioda, 5 Bakerara dan 5 Cattleya bersama pelajar tingkatan 5 dari ASIS. Program ini bermula dari jam 8 pagi sehingga 12.30 tengah hari. Kolaborasi ini telah dikendalikan oleh pelajar tingkatan 5 SESERI dan beberapa orang guru bagi memastikan kelancaran kolaborasi Subjek Kimia. Hasilnya, pelajar-pelajar SESERI dan ASIS dapat berkongsi dan bertukar ilmu bagi mencapai keputusan 9A+ dalam SPM.

Perkampungan Intelek Tingkatan 5

DSC_0029

Pada 2 hingga 4 Mac, SESERI telah mengadakan Perkampungan Intelek Tingkatan di Dewan Gemala Puteri. Terdapat dua sekolah berprestasi tinggi telah turut serta menyertai program ini, iaitu SMK Bintang Utara dan SMK Bintang Selatan. Tujuan perkampungan ini diadakan adalah untuk memberi persediaan  kepada pelajar tingkatan 5 yang akan menduduki Peperiksaan Sijil Malaysia (SPM) pada bulan November ini.  Selain itu, pelajar SESERI dapat mengeratkan lagi hubungan puteri-puteri SESERI dengan pelajar sekolah harian berprestasi tinggi

Minggu Sains, Matematik dan Vokasional

DSC_2499

Panitia Sains dan Matematik telah mengadakan Minggu Sains, Matematik dan Vokasional sepanjang 23 hingga 27 Mac. Program ini dirasmikan oleh Puan Pengetua dengan menjalankan satu eksperimen dan  dibantu oleh dua orang pelajar. Antara aktiviti-aktiviti yang dijalankan ialah Explorace Matematik, Physics Outreach, Pertandingan Melukis Poster dan Membina Model Biologi. Aktiviti-aktiviti yang diadakan telah mendapat sambutan yang menggalakkan. Program ini dapat membantu para pelajar meningkatkan minat mereka dalam mata pelajaran yang berteraskan Matematik dan Sains.

5th Biennial English Drama Competition for Central Zone 1

DSC_0244

Pada 27 hingga 29 Mac, SESERI telah menjadi tuan rumah bagi Pertandingan Drama Bahasa Inggeris Peringkat sekolah-sekolah berasrama penuh. Sebanyak sepuluh sekolah berasrama penuh menyertai pertandingan ini.  Antara sekolah yang menyertai adalah ASIS,  SESERI, SMSS, SSP, SABDA, SEMESTI, SBPI SABAK BERNAM, KUSES, SESTA dan SEPINTAR. Pertandingan ini diadakan adalah untuk meningkatkan kemahiran para pelajar dalam berbahasa Inggeris di khalayak ramai. Best Drama dimenangi oleh KUSES, diikuti oleh SEMESTI dan SABDA.

Majlis Perlantikan Heads of Department for Under One Roof

DSC_0441

Pada 26 Januari, Majlis Perlantikan Heads of Department for Under One Roof bagi setiap mata pelajaran telah diadakan dalam kalangan pelajar tingkatan 5. Saudari Nur Fatihah bt Mohamad Nor telah dilantik sebagai Ketua Akademik manakala Saudari Maryam bt Azman sebagai Penolong Ketua Akademik pada tahun 2015. Tujuan Under One Roof  diadakan adalah untuk membantu pelajar-pelajar dalam pelajaran dan menjadi mentor bagi pelajar-pelajar yang lemah dalam sesuatu mata pelajaran. Dengan adanya program Under One Roof ini, pihak sekolah berharap agar semua pelajar tingkatan 5 akan mendapat keputusan yang cemerlang dalam SPM pada tahun ini.

Physics Outreach

DSC_0904

Pada 17 Januari, SESERI telah mengadakan program Physics Outreach bagi pelajar tingkatan lima yang dikendalikan oleh bekas pelajar Tingkatan 5 2014 (Alacris). Program yang berlangsung selama sehari ini juga turut disertai oleh pelajar dari sekolah-sekolah seperti Maktab Tentera Darat, SMK Seri Bintang Utara, SMK Seri Bintang Selatan, SMA Kuala Lumpur, SBPI Gombak dan SMS Hulu Selangor. Program ini bertujuan untuk mengajar pelajar untuk menjalankan eksperimen serta untuk memahami konsep-konsep dalam subjek Fizik dengan lebih mendalam. Hal ini dapat membantu pelajar untuk keputusan yang cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sekali gus dapat merapatkan lagi hubungan antara pelajar dari sekolah berdekatan.